Praktisk info

gallery/dsc_2158_v2beskuren

Loppen

Fulldistans, 50 km. Starttid: Söndag 17 februari kl 10:00 (två varv på samma bana)

Halvdistans, 25 km, Startid: Söndag 17 februari kl 10:00 (ett varv på fulldistansbanan)

Ice Cross Challenge (12-17 år), ca 3 km hinderbana. Starttid: Lördag 16 februari kl 13:00

Skattjakten (upp till 12 år), ca 2 km, Starttid: Lördag 16 februari kl 11:00

Se mer info om respektive lopp i huvudmenyn.

gallery/startpaket

Nytt för i år är att alla anmälda kostnadfritt får delta vid tre clinics med olika teman. Efter varje clinic ger vi oss ut på en tur tillsammans om förhållandena är bra. Samling vid Strandvägen 38 i centrala Sigtuna. Om du vill ta med en vän som inte är anmäld kan den betala 250 kr/tillfälle för att delta.

 

Issäkerhet och isbedömning, Lördag 26 jan kl 10-13. Kursledare: Jonas Ettemo (sjöräddare på Sjöräddningssällskapets). Här får du både en ordentlig teorigenomgång och praktiskt öva på att ta dig upp ur en vak med din egen utrustning.

 

Utrustning och materialvård, Lördag 2 februari kl 10-13.  Här går proffs igenom vilken utrustning du skall ha med dig när ger dig ut på egna turer och hur du vårdar utrustningen för att den skall hålla länge. I tillägg får du möjlighet att köpa utrustning till rabatterade priser från våra partners.

 

Åkteknik för proffs och nybörjare, Lördag 9 februari kl 10-13. Kursledare: Svenska Landslagstränarna. Här får du personliga tips från landslagstränare på hur du skall åka snabbare och mer effektivt utan att förbruka alltför mycket energi. Du får också möjlighet att få proffsslipade skridskor utan kostnad.

gallery/jonase2

Tre clinics

gallery/träning
gallery/isdubbar

UtrustNing

Isdubbar och hjälm är obligatoriskt för alla deltagare i alla lopp förutom Ice Cross Challenge där du inte behöver isdubbar. Ispik och stavar är tillåtna i alla klasser utom tävlingsklassen och Ice Cross Challenge, men inte obligatoriskt. Cykelhjälm eller skidhjälm är att föredra om du saknar skridskohjälm. Skridskor, isdubbar och ispik finns att hyra hos Sigtuna Sport Uteliv. Se till att boka innan ankomst då antalet utrustningar är begränsat.

gallery/bana2_2_bild

Åkarstationer

Sigtunarännet Fulldistans och Halvdistans går på samma bana men de som åker fulldistans åker två varv. Banan startar i centrala Sigtuna och går sen söderut nära land på fjärdens östra sida. Du åker in i vikarna vid Flottvik, Steninge och Rosersberg och passerar då Steninge Slott och Rosersbergs Slott. Vid Rosersbergs Slott (ca 14,5 km) finns första åkarstationen där alla deltagare bjuds på vätska, powerbars och bananer. Sen fortsätter turen tillbaka rakt norrut och vid varvning i Sigtuna finns ytterligare en depå. Det finns toaletter både vid starten i Sigtuna och vid Rosersbergs Slott. Givetvis kan bandragningen ändras beroende på isläget på tävlingsdagen.

gallery/ssf

Försäkring

I och med betalning av anmälningsavgiften erhåller alla svenska deltagare automatiskt en olycksfallförsäkring genom Svenska Skridskoförbundet. 

 

Vad ingår i försäkringen.

gallery/medalj

Medalj

Alla som fullför Sigtunarännet Fulldistans och Halvdistans för en medalj vid målgång under förutsättning att du anmält dig minst två veckkor innan start. I Ice Cross Challenge har vi fina priser till ettan, tvåa och trean i både kill- och tjejklassen. Alla barn som deltar i Skattjakten får diplom. Om du tävlar i tävlingsklassen finns också prispengar som delas ut i varje klass,

gallery/6000kr

Prispengar 24.000 kr

Sigtunarännet är ett av Svenska Skridskoförbundet sanktionerat lopp även för elitåkare. Vintern 2019 och 2020 har vi tilldelats Marathon-SM för alla svenska deltagare. Vi har avsatt 24,000 kr i prispengar som fördelas lika mellan herrar och damer i tävlingsklassen. Vinnaren får 6,000 kr, tvåan 3,000 kr och trean 1,000 kr. Dessutom delar vi ut ett spurtpris på 2.000 kr i både dam- och herrklassen ca 2 km efter start. Vinnnaren i varje klass får också ett vandringspris under ett år där vinnarens namn graveras på en plakett som fästs på vandringspriset för varje år.

gallery/skridskoförbundet

Tävlingslicens

För de som vill köra i tävlingsklassen men inte har någon tävlingslicens, finns möjlighet att lösa en engångslicens på plats i Sigtuna till en kostnad om 50 kr. Ange vid anmälan att du vill tävla i tävlingsklassen så är du med och slåss om en prissumma om totalt 24,000 kr. Tävlingsklassen startar i startgrupp 1 kl 10:00 söndag 17 februari.

gallery/nummerlapp2

Nummerlappar

Nummerlapparna hämtas upp dagen innan tävlingsdagen eller senast en timme innan start i startområdet (Strandvägen 38). Alla deltagare av fulldistans och halvdistans får ett chip för tidtaging som fästs runt vristen. Detta chip registrerar mellantid vid varvning (fulldistans) och sluttid vid målgång. På nummerlappen finns ett nödnummer att ringa vid skada eller olycka. 

gallery/parkeringsbild

Transport & parkering

Från Stockholm och Uppsala avgår vanlig kommunal trafik såsom pendeltåg och bussar till Märsta. Därifrån går buss 570 och buss 575 till Sigtuna busstation och sen är det en kort promenad på 200 meter ner till isen. SL har satt in extrabussar från Märsta och Bålsta till Sigtuna. Om du kommer med bil så säkerställ att du parkerar på avsedda parkeringsplatser. Om du klickar på bilden bredvid får du upp en karta där vi har ritat in avsedda parkeringsplatser i Sigtuna Stad. Om du parkerar nära isens så finns plogade banor så att du kan du åka skridskor till starten.