Praktisk info

gallery/dsc_2158_v2beskuren

Loppen

Fulldistans, 50 km. Starttid: 10:00 (två varv på samma bana)

Halvdistans, 25 km, Startid: 11:00 (ett varv på fulldistansbanan)

Kortdistans, ca 2 km. Starttid: 12:00

Tävlingsklassen kör endast fulldistans och startar då i första startgrupp kl 10:00. Tävlingslicens krävs för att åka tävlingsklass. (Regler för tävlingsklass).

Tävlingsklassen startar kl 10:00 är därefter släpps övriga åkare i fulldistansloppet i väg på isen löpande för att det inte skall bli trångt på banan. Klockan 11:00 går starten för halvdistans och även denna grupp släpps i väg löpande för att det inte skall bli trångt.

gallery/isdubbar

UtrustNing

Isdubbar och hjälm är obligatoriskt för alla deltagare. Ispik och stavar är tillåtna i alla klasser (utom tävlingsklassen), men inte obligatoriskt. Cykelhjälm eller skidhjälm är att föredra om du saknar skridskohjälm. Det är begränsat med åkarstationer längs banan så ta gärna med egen dryck och nåt att äta. 

Skridskor, isdubbar och ispik finns att hyra hos Sigtuna Sport Uteliv. Se till att boka innan ankomst då antalet utrustningar är begränsat.

gallery/nummerlapp2

Nummerlappar

Nummerlapparna hämtas upp dagen innan tävlingsdagen eller senast en timme innan start i startområdet (Strandvägen 38). Alla deltagare av fulldistans och halvdistans får ett chip för tidtaging som fästs runt vristen. Detta chip registrerar mellantid vid varvning (fulldistans) och sluttid vid målgång. På nummerlappen finns ett nödnummer att ringa vid skada eller olycka. 

gallery/bana2_2_bild

Åkarstationer

Sigtunarännet fulldistans och halvdistans går på samma bana men de som åker fulldistans åker två varv. Banan startar i centrala Sigtuna och går sen söderut nära land på fjärdens östra sida. Du åker in i vikarna vid Flottvik, Steninge och Rosersberg och passerar då Steninge Slott och Rosersbergs Slott. Vid Rosersbergs Slott (ca 14,5 km) finns första åkarstationen där alla deltagare bjuds på vätska, powerbars och bananer. Sen fortsätter turen tillbaka rakt norrut och vid varvning i Sigtuna finns ytterligare en depå. Det finns toaletter både vid starten i Sigtuna och vid Rosersbergs Slott. Givetvis kan bandragningen ändras beroende på isläget på tävlingsdagen.

gallery/ssf

Försäkring

I och med betalning av anmälningsavgiften erhåller alla svenska deltagare automatiskt en olycksfallförsäkring genom Svenska Skridskoförbundet. 

 

Vad ingår i försäkringen.

gallery/2

Istället för Medalj

Istället för att dela ut medalj till alla detaltagare har vi valt att skänka motsvarande belopp till arbetet för ett bättre klimat. Vi hoppas och tror att de flesta skridskoåkare uppskattar ett bidrag till miljön som kan påverka så att även våra barn får uppleva skridskoåkning på nyfrusna naturisar. I Sigtunarännets kortsdistanslopp får alla barn diplom som är tryckt på miljökompenserat papper.

gallery/6000kr

Prispengar 20.000 kr

Sigtunarännet är ett av Svenska Skridskoförbundet sanktionerat lopp även för elitåkare. Vi har avsatt 20,000 kr i prispengar som fördelas lika mellan herrar och damer i tävlingsklassen. Vinnaren får 6,000 kr, tvåan 3,000 kr och trean 1,000 kr. Dessutom har vi upprättat ett vandringspris där vinnarens namn graveras på en plakett som fästs på vandringspriset.  

gallery/skridskoförbundet

Tävlingslicens

För de som vill köra i tävlingsklassen men inte har någon tävlingslicens, finns möjlighet att lösa en engångslicens på plats i Sigtuna till en kostnad om 50 kr. Ange vid anmälan att du vill tävla i tävlingsklassen så är du med och slåss om en prissumma om totalt 20,000 kr. Tävlingsklassen startar i startgrupp 1 kl 10:00.

gallery/parkeringsbild

Transport & parkering

Från Stockholm och Uppsala avgår vanlig kommunal trafik såsom pendeltåg och bussar till Märsta. Därifrån går buss 570 och buss 575 till Sigtuna busstation och sen är det en kort promenad på 200 meter ner till isen. SL har satt in extrabussar från Märsta och Bålsta till Sigtuna. Om du kommer med bil så säkerställ att du parkerar på avsedda parkeringsplatser. Om du klickar på bilden bredvid får du upp en karta där vi har ritat in avsedda parkeringsplatser i Sigtuna Stad. Om du parkerar nära isens så kan du åka skridskor till starten.