IsrapportER

gallery/2016_02_16

Fredag 16 Februari

Idag har det kommit ett lätt snöfall som Sigtuna Kommun har plogat bort under dagen. De kommer också ploga igen med start 06:30 lördag morgon och faller mer snö står de klara igen natten mellan lördag-söndag. Isen i banan är jättefin. Det har under dagen uppkommit en råk över hela Steningeviken vilket gör att vi tyvärr inte kan dra banan in till Steninge. Prognosen just nu är snöfritt, svag vind och några minusgrader både lördag och söndag. Förutsättningarna är fortfarande väldigt bra även om det blir en något annan bandragning än planerat. Ses på söndag. 

 

gallery/bild2lores

Onsdag 14 Februari

Måndagens och tisdagens milda väder har inneburit att all snö på isen har smält och nu ligger fjärden inbjudande blank och fin inför Sigtunarännet på söndag. Istjockleken har inte påverkats och det är fortfarande mycket stabilt och ytskiktet är hårt efter senaste nattens köldgrader. Prognosen fram till på söndag är några minusgrader hela dygnen och lite snö på fredag och eventuellt lördag. Förutsättningarna ser fortfarande idealiska ut med viss osäkerhet om det kommer snö på söndag. Lite snö kommer dock inte vara något hinder då vi står klara att ploga så fort nederbörden kommer. Ses på startlinjen på söndag.

 

gallery/2018-02-11_v3

Söndag 11 Februari

I helgen har hundratals skrinnare åkt den plogade banan. Vi provborrade 37 hål på platser som vi bedömde som mest kritiska och istjockleken var överlag 20-24 cm. Därefter övergick vi till en 16 cm borr utan att borra igenom på nåt ställe. De råkar som finns utgör just nu inget hinder förutom på ett ställe där man vid en mindre uppråk måste sakta ner något när man passerar. Väderprognosen den närmaste veckan ser riktigt bra ut med några plusgrader dagtid och minusgrader på nattetid. Vi förväntar oss att det tunna snölagret i banan smälter och fryser till på natten med riktigt fin is att vänta. Isens bärighet på tävlingsdagen bedömer vi i nuläget som helt oproblematisk och fokuserar nu främst på att hålla koll på råkarna

gallery/2018-02-07_1

Onsdag 7 Februari

Nu är den tänkta banan för Sigtunarännet plogad. Istillväxten har varit bättre än väntat och vi hoppas nu på en bana som dras i ännu vackrare miljöer förbi både Steninge slott och Rosersberg slott med en åkarstation vid Rosersbergs slott. Det är den planerade rutten som nu är plogad. Istjockleken är nu mellan 8-15 cm så vi behöver fortfarande några köldnätter. Prognosen är fortfarande god med kalla nätter och temperaturer som mestadel håller sig under nollan. Några klara dagar och nätter bådar också gott för istillväxt genom utstrålning. Just nu är det myckte goda förutsättningarna för en fantastisk dag den 18 februari

gallery/2018-02-03_2_web

Lördag 3 Februari

I veckan har det kommit mycket nederbörd men som tur är har den fallit som regn i SIgtuna. Ett tunt snötäcke är bortblåst och istjockleken ökar snabbt i det kalla vädret. Hela kommande vecka spås klart och kallt väder utan nederbörd med temperaturer mellan minus 3 till minus 20 grader. Vid dagens provmätningar på Sigtunafjärden mätte istjockleken 13-15 cm och den växer snabbt nu. Det lovar mycket gott inför Sigtunarännet och just nu diskuterar vi om vi till och med kan dra banan förbi både Steninge Slott och Rosersbergs Slott . Exakt hur banan kommer att dras bestäms de sista dagarna innan loppet, Vi är tacksamma om så många som möjligt annäler sig tidigt då det avsevärt underlättar vår planering. Tack.

gallery/28 jan

Onsdag 28 januari

Idag kunde vi för första gången skrinna hela bansträckningen från Sigtuna till Kairo och tillbaka. Det var blandad stöpis och kärnis med en tunn vattenfilm ovanpå. På långa sträckor var det  överis som sprack vilket gjorde isbedömningen svår. Isen var tunn med en vattenfilm ovanpå vilket gjorde det svårbedömt med få referenspunkter. Tjockleken var mellan 4-9 cm med stora lokala variationer. Vi rekommenderar ingen utan mycket god iskunskap att ge sig ut på sträckan ännu. Det är stor risk för att plurra. Enligt alla väderappar väntar nu betydligt kallare väder men tyvärr också en del snö. Vi hoppas vi slipper snön och då bör istillväxten bli ganska stor.  

gallery/2018_01_26

Fredag 26 januari

Isen ligger på hela Sigtunafjärden men är fortfarande tunn (2-5 cm). Gårdagens  milda väder har gjort att all snö på isen på Sigtunafjärden nu har smält. Prognosen visar att de närmaste dagarna skall plusgraderna övergå till minusgrader och då bör istjockleken öka. Att snön på isen har smält innebär förstås att istjockleken ökar snabbare när köldgraderna nu kommer och snöns isolerande effekt försvinner. Det bör också innebära utstrålning under nätterna och då ökar istjockleken. På intilliggande Garnsviken, som är vår reservbana för Sigtunarännet, är isen mellan 15-20 cm tjock så sannolikheten för att Sigtunarännet kan köras den 18 februari är mycket hög. Vi hoppas och tror dock att det kommer vara möjligt att genomföra loppet från Sigtuna till Väsby.