Information

Information för hela Sigtunarännet och dess aktiviteter

Tre Clinics

OBS, begränsat antal platser!  

Nytt för i år är för de som anmäler sig tidigt har möjlighet att kostnadfritt få delta vid tre clinics med olika teman. Efter varje clinic ger vi oss ut på en skridskotur tillsammans om förhållandena är bra. Först till kvarn gäller. Samling: Biograf Gröna Ladan, Gröna Gränd 4, Sigtuna

Issäkerhet och isbedömning, Lördag 25 jan kl 10-13. Kursledare: Jonas Ettemo (sjöräddare på Sjöräddningssällskapets). Här får du både en ordentlig teorigenomgång och praktiskt öva på att ta dig upp ur en vak med din egen utrustning.

Utrustning och materialvård, Lördag 1 februari kl 10-13.  Här går proffs igenom vilken utrustning du skall ha med dig när ger dig ut på egna turer och hur du vårdar utrustningen för att den skall hålla länge. I tillägg får du möjlighet att köpa utrustning till rabatterade priser från våra partners. Under denna clinic kommer vi även att lotta ut möjligheten för några delatagare att kostandsfritt få dina skridskor slipade av Skridskoförbundets skridskoslipare Fredrik Decker.

Åkteknik för proffs och nybörjare, Lördag 8 februari kl 10-13. Kursledare: Mattias Hadders, Förbundskapten för Svenska Skridskolandslaget. Här får du personliga tips från Mattias på hur du kan åka snabbare och mer effektivt utan att förbruka alltför mycket energi.

Utrustning

Isdubbar och hjälm är obligatoriskt för alla deltagare i alla lopp förutom Ice Cross Challenge där du inte behöver isdubbar. Ispik och stavar är tillåtna i alla klasser utom tävlingsklassen och Ice Cross Challenge, men inte obligatoriskt. Cykelhjälm eller skidhjälm är att föredra om du saknar skridskohjälm. Skridskor, isdubbar och ispik finns att hyra hos Sigtuna Sport Uteliv. Se till att boka innan ankomst då antalet utrustningar är begränsat.

Åkarstationer

Sigtunarännet Fulldistans och Halvdistans går på samma bana, men de som åker fulldistans åker två varv. Banan startar i centrala Sigtuna och går sen söderut på Mälaren nära land på fjärdens östra sida. Du åker in i vikarna vid Flottvik, Steninge och Rosersberg och passerar då Steninge Slott och Rosersbergs Slott. Vid Rosersbergs Slott (ca 14,5 km) finns första åkarstationen där alla deltagare bjuds på vätska, powerbars och bananer. Sen fortsätter turen tillbaka rakt norrut och vid varvning i Sigtuna finns ytterligare en depå. Det finns toaletter både vid starten i Sigtuna och vid Rosersbergs Slott. Givetvis kan bandragningen ändras beroende på isläget på tävlingsdagen.

Försäkring

I och med betalning av anmälningsavgiften erhåller alla svenska deltagare automatiskt en olycksfallsförsäkring genom Svenska Skridskoförbundet. Vad ingår i försäkringen.

Medalj

Alla som fullför Sigtunarännet Fulldistans och Halvdistans för en medalj vid målgång under förutsättning att du anmält dig minst två veckor innan start. I Ice Cross Challenge har vi fina priser till ettan, tvåa och trean i både kill- och tjejklassen. Alla barn som deltar i Skattjakten får diplom. Om du tävlar i tävlingsklassen finns också prispengar som delas ut i varje klass,

Prispengar 24.000 kr

Sigtunarännet är ett av Svenska Skridskoförbundet sanktionerat lopp även för elitåkare. Vintern 2021 har vi tilldelats Marathon-SM för alla svenska deltagare. Vi har avsatt 24.000 kr i prispengar som fördelas lika mellan herrar och damer i tävlingsklassen. Vinnaren får 6.000 kr, tvåan 3.000 kr och trean 1.000 kr. Dessutom delar vi ut ett spurtpris på 2.000 kr i både dam- och herrklassen ca 2 km efter start. Vinnaren i varje klass får också ett vandringspris under ett år där vinnarens namn graveras på en plakett som fästs på vandringspriset för varje år.

Tävlingslicens

För de som vill köra i tävlingsklassen men inte har någon tävlingslicens, finns möjlighet att lösa en engångslicens på plats i Sigtuna till en kostnad om 50 kr. Ange vid anmälan att du vill tävla i tävlingsklassen så är du med och slåss om en prissumma om totalt 24.000 kr. Tävlingsklassen startar i startgrupp 1 kl 10:00 söndag 13 februari.

Nummerlappar

Nummerlapparna hämtas upp dagen innan tävlingsdagen eller senast en timme innan start i startområdet (Strandvägen 38). Alla deltagare av fulldistans och halvdistans får ett chip för tidtaging som fästs runt vristen. Detta chip registrerar mellantid vid varvning (fulldistans) och sluttid vid målgång. På nummerlappen finns ett nödnummer att ringa vid skada eller olycka.

Transport & Parkering

Från Stockholm och Uppsala avgår vanlig kommunal trafik såsom pendeltåg och bussar till Märsta. Därifrån går buss 570 och buss 575 till Sigtuna busstation och sen är det en kort promenad på 200 meter ner till isen. SL har satt in extrabussar från Märsta och Bålsta till Sigtuna. Om du kommer med bil så säkerställ att du parkerar på avsedda parkeringsplatser. Om du klickar på bilden bredvid får du upp en karta där vi har ritat in avsedda parkeringsplatser i Sigtuna Stad. Om du parkerar nära isen så finns plogade banor så att du kan du åka skridskor till starten.

Om Sigtuna

Sigtuna Stad är Sveriges epicentrum för långfärdsskridskoåkning beläget vid Mälaren, endast 11 km från Arlanda, 37 km från Stockholm och 27 km från Uppsala. Förutom Mälaren finns hundratals andra sjöar i direkt närhet där man kan söka upp de bästa isarna. När du inte åker skridskor kan du besöka kyrkor och ruiner, slott och torparbyar, minsta rådhuset och den största flygplatsen – alla är de en del av vår historia och alla är värda ett besök.

Ta gärna en promenad på Stora Gatan som är Sveriges första gågata. Gågatan anlades år 970, dvs samma år som staden Sigtuna grundades. Idag, tusen år senare, är Sigtuna fortfarande en internationell mötesplats. Mycket tack vare sitt läge och närheten till omvärlden via Arlanda, Sveriges största flygplats. Här börjar Sverige.